facebookpixel

Vad är en körjournal och vad behöver du tänka på?

En körjournal registrerar en företagsbils olika resor. Det är en del av företagets administration, och viktigt att hålla koll på eftersom det är ett underlag till Skatteverket när det gäller bilförmån och drivmedelsförmån. Reglerna är inte helt klara, men körjournalen har blivit praxis som bevis för hur företagsbilar används.

Men vad behöver en körjournal innehålla, och hur kan du göra det på ett så enkelt sätt som möjligt? Här tittar vi närmare på fördelarna med en digital körjournal, och vad vårt system Orderstyrning kan göra för dig som hantverkare.

Vad är en körjournal?

En körjournal är ett verktyg för att hålla koll på användningen av företagets bilar. Kortfattat ska det besvara när, hur långt och varför bilen körts. Körjournaler kan göras på flera olika sätt. Några vanliga exempel är att göra det på papper, i en dator, elektroniskt (GPS-spårning) eller med hjälp av ett digitalt system.

Moderna metoder innebär ofta att spårningen görs automatiskt och direkt förs in i digitala system. På så sätt slipper du lägga onödigt mycket tid på att administrera företagets körjournaler. Ett exempel på ett sådant verktyg är OS Vehicle, ett tillägg till systemet Orderstyrning, där du får styr på körningen och mycket annat i en plattform.

Vad behöver en körjournal innehålla?

Skatteverkets rekommendationer är att en körjournal ska innehålla:

 • Mätarställning vid årets början och slut
 • Registreringsnummer
 • Aktuellt år
 • Datum och mätarställning vid resor
 • Kilometer per resa
 • Resans start och mål (adresser)
 • Resans syfte
 • Besökta företag, kontaktpersoner och platser (behövs ej vid privata resor)
 • Ytterligare anteckningar, t ex om tankning

Varför är det bra med en körjournal?

Det är inte ett lagkrav att använda en körjournal, men utan den blir det svårt att bevisa hur mycket av körningen som skett för företagets räkning. Med svag bevisning kan det bli krångligt att få de förmåner företaget har rätt till (bilförmån och drivmedelsförmån).

Dessutom använder företag, t ex hantverkare som snickare, elektriker och rörmokare, ofta flera olika fordon. Det är mycket att hålla styr på! Och när det blir fel går det åt dyrbar tid. Ett välfungerande system som enkelt skapar korrekta underlag optimerar verksamheten.

Skatteverket rekommenderar en körjournal

Den viktigaste orsaken att ha en körjournal handlar om Skatteverkets rekommendationer. Eftersom det är praxis när det gäller företagsbilar är det något som nästan alltid behövs. Men det kan vara struligt att ta reda på om det behövs och exakt hur det ska gå till, eftersom det inte finns någon officiell lagtext om körjournaler.

I vissa fall kan det vara extra viktigt med en körjournal:

 • Om du ibland använder företagsbilar privat
 • Om du kör över 3 000 tjänstemil per år
 • Om du har gratis drivmedel
 • Om medarbetare har trängselskatt eller andra infrastrukturavgifter som förmån

 

Här hittar du Skatteverkets aktuella rekommendationer kring körjournaler

Mall för körjournal

Det finns många mallar för att skapa körjournaler. De kan vara bra för att underlätta registreringen, men det är viktigt att kontrollera att de fält som Skatteverket rekommenderar finns med. Men oftast blir det ännu lättare med en digital plattform.

En digital körjournal förenklar

En digital körjournal, t ex i form av en app med GPS-spårning, kan göra det hela mycket enklare. Då sker allt automatiskt, vilket gör att du inte behöver komma ihåg att registrera saker i efterhand. Risken för misstag minskar och informationen kommer direkt från GPS:en.

Orderstyrning - körjournal och mycket annat i ett system

När du använder vårt system Orderstyrning kan du välja att lägga till OS Vehicle, en integrerad digital körjournal med GPS-spårning. Med OS Vehicle får du styr på dina fordon. Och det är bara början på vad Orderstyrning kan göra i helhet. Du får även full koll på fakturor, offerter, tidrapporter och mycket annat i en plattform. I slutändan spar du tid som du kan lägga på viktigare och roligare saker än administration.

Intresserad av Orderstyrning? Boka en demo där du får se vad systemet kan göra eller prova det gratis i 14 dagar (ingen bindningstid).

Vill du se hur det fungerar? Beställ en demo utan bindning.

Få en gratis 30 minuters demo och se vad Orderstyrning kan göra för din verksamhet.

Hur kan vi kontakta dig?